نمایش/عدم نمایش سایدبار
رفتن به بالای صفحه
أَللّهُمَّ ارْزُقْنی شَفاعَةَ الْحُسَیْنِ یَومَ الْوُرُودِ
مهدی دمیرچیلو

توضیح مختصری در مورد رله

12

به نام خدا : مطلب در مورد این رله تو اینترنت زیاد که اگه بخوای بشینی دقیق بخونیشون عمرت تموم میشه!!!، تازه اگه گیج نشی ^_^؛ من یه توضیح کوچولو میدم و چند تا لینک و کتاب برا مطالعه بیشتر قرار میدم؛ البته نیازی به خوندنشون فعلا نیست ولی برا کسایی که میخوان …. میتونن از این لینکا و کتاب ها استفاده کنن ( توضیح مختصری در مورد رله )
توضیح مختصری در مورد رله

توضیح مختصری در مورد رله


رله تقریبا یه کلید الکتریکی هستش که بسته نوع آن براساس تغییر در ولتاژ، جریان، فرکانس و... عمل میکند.

رله چیست

رله یک قطعه الکترونیکی است که مانند کنتاکتورهای الکتریکی عمل می کند، اساس کار و کاربرد اصلی رله در آن است که وقتی ولتاژی به سیم پیچ آن برسد باعث ایجاد یک میدان مغناطیسی شده و این میدان مغناطیسی نیز باعث قطع  و  وصل شدن کنتاکتهای موجود در خود رله می شوند که می تواند به وسیله این کنتاکتهایش بسیاری از وسایل الکتریکی و الکترونیکی را قطع و وصل و کنترل نماید، به طور کلی رله یک کلید الکترونیکی میباشد که به جای اینکه به صورت دستی به آن فشار وارد کنیم تا لامپ روشن شود باید به آن ولتاژ اعمال کنیم تا لامپ را روشن کند .

۲ کاربرد رله

۱) محل وقوع عیب از شبکه جدا سازی شده باعث می شود که سایر قسمتهای سالم شبکه همچنان به کار خود ادامه دهند و پایداری و ثبات شبکه به همان حالت قبلی محفوظ بماند.
۲) تجهیزات و دستگاهها در مقابل عیوب و اتصالی ها محافظت شده و میزان خسارات وارده به آنها محدود گردد. سبب به وجود آمدن اتصالی ها و تأثیرات آنبه دو علت زیر اتصالی ها می توانند به وجود آیند:

انواع رله

۱) رله های جریانی : این رله ها بر اساس میزان جریان ورودی به رله عمل می کند.
۲) رله های ولتاژی : این رله ها بر اساس میزان ولتاژ ورودی به رله عمل میکند.
۳) رله های فرکانسی : این رله ها بر اساس میران فرکانس ولتاژ ورودی عمل میکند.
۴) رله های توانی : این رله ها بر اساس میزان توان عمل می کنند.
۵) رله های جهتی : این رله ها از جنس رله های توانی هستند که بر اساس زاویه بین بردارهای ولتاژ و جریان عمل میکنند.

رله در پروتئوس

در پروتئوس انواع مختلفی از رله ها موجود هستش که در زیر عکس یکی از این رله ها رو قرار دادم و میخوام نحوه کارش رو براتون توضیح بدم.
مثلا شکل زیر یه نوع رله ولتاژ ۵ ولت هستش حالا اگه ولتاژ وارده به PORT3 و PORT4 کمتر از ۵ ولت باشه >>> کلید روی PORT2 قرار میگیره و اگه ولتاژ اعمالی بیشتر از ۵ ولت بشه >>>> کلید روی PORT1 قرار میگیره.
رله در پروتئوس

توجه ۱ : در پروتئوس دو نوع رله داریم : که یه نوع هستش که حرکت کلید و تغییر وضعیت کلید رو هم میشه دید ولی یه نوع دیگه هستش که نمیشه….
در پروژه ای که در زیر میزارم انواع رله ها رو قرار دادم تا ببینیدشون و باهاش بهتر آشنا بشید ^_^
توجه ۲ : در بالا وقتی میگم اگه ولتاژ بالا پایین ۵ ولت باشه >>>> منظورم دقیقا ۵ ولت نیست>>>یه چیزی حدودای ۵ ولت>>>>دقیق دقیق ۵ ولت نیست.

دانلود پروژه | رله در پروتئوس

 

ترتیب پایه های رله ( معرفی پایه های رله )

خب ترتیب پایه های رله در پروتئوس رو در بالا براتون گفتم، حالا بریم سراغ شناسایی پایه های رله در عمل، عکس زیر رو اول ببینید :
ترتیب پایه های رله
این رله دقیقا همون رله ای هستش که در بالا شماتیک پروتئوسش رو قرار دادم. خب زیر رله ۵ تا پایه هستش که در زیر بر طبق اسم هایی که در عکس بالا مشخص شده توضیح میدم دونه دونه :
A و B : این دو همون پایه های PORT3 و PORT4 هستن که در شماتیک پروتئوس بالا مشخص کردم و نشون دادم، با دادن ولتاژ به این دو پایه رله فعال/غیرفعال میشه، همون کار قطع و وصل کردن رله رو انجام میدن این دو پایه.
NC : خب اول معنی NC رو بگم که مخفف چی هستش، NC یعنی نورمالی کلوز، یعنی در حالت عادی این پایه به پایه POLE وصله؛ خب اگه رله غیر فعال باشه این دو پایه به هم وصل هستن.
NO : یعنی نورمالی اوپن یعنی! در حالت عادی باز هستش و این پایه به پایه POLE وصل نیستش و وقتی رله فعال میشه، این دو پایه به هم وصل میشن.
POLE : این پایه هم، پایه مشترک هستش که در حالت عادی به NC وصله و وقتی رله فعال میشه به NO وصل میشه؛ این پایه رو معمولا به اسم common یا مخفف COM میشناسن، حالا تو این شکل طرف اومده اسمش رو گزاشته POLE که زیاد مهم نیست، مهم اینه کارشو بدونی، ولی خب در کل بهش میگن COM، گفتم بگم تا اگه جایی دیدید نوشته COM نگید چرا…

راه اندازی رله بوسیله میکرو کنترلر

این قسمت به همت دوست عزیزم آقای صدر تهیه شده است.
من در اینجا تصمیم دارم  شما را با رله و روش های راه اندازی آن بوسیله میکرو کنترلرها آشنا نمایم ،همانطور که اطلاع داریید چون جریان مصرفی بیشتر رله ها از جریانی که پایه های میکروها میتوانند پشتیبانی کنند زیادتر است و اتصال مستقیم رله به میکرو ممکن است باعث صدمه دیدن میکرو یا عدم کارکرد رله گردد ، پس باید برای فعال کردن رله از مداری ترانزیستوری کمک بگیریم که میتوان هم از ترانزیستور PNP هم ترانزیستور NPN ویا از IC های درایور که متشکل از مدار ترانزیستوری دارلینگتون است، استفاده نمود.
برای راه اندازی رله نیاز به ولتاژ و جریان مشخصی متناسب با نوع رله داریم، معمولا جریان مورد نیاز سیم پیچ رله ها بیشتر از ۵۰ میلی آمپر است و این درحالیست که میکرو ها تا ۲۵ میلی آمپر را پشتیبانی میکنند، خب پس ما باید جهت تامین جریان مورد نیاز رله از ترانزیستور استفاده کنیم، مانند مدار زیر که از یک ترانزیستور NPN استفاده شده است
راه اندازی رله بوسیله میکرو کنترلر
البته این مدار دارای اشکال مهمی است که میتواند منجر به صدمه دیدن ترانزیستور و  اگر به میکرو متصل باشد باعث صدمه دیدن آن نیز گردد و آن اشکال عدم وجود دیود است، که کار آن جلوگیری از بوجود آمدن جریان پسماندی است که پس از قطع رله ، سیم پیچ آن ایجاد میکند و این اتفاق در عرض چند میلی ثانیه پدید می آید به این صورت که وقتی تغذیه رله قطع گردید ، و بوبین به حالت اولیه بازگشت یه شار الکتریکی تولید میگردد، پس برای جلوگیری از بروز این اتفاق حداقل یک عدد دیود معمولی از سری ۱N400X باید با رله موازی گردد و جهت آن در خلاف جریان ورودی به رله باشد و در صورت تصمیم به بهینه کردن مدار از دیودهای Fast استفاده شود.
راه اندازی رله بوسیله میکروکنترلر
درصورتی که قصد دارید چند رله را به میکروکنترلرتان متصل کنید، بهتر است از یک IC درایور مانند IC های خانواده ULN2003,ULN2004,ULN2803 و از این دسته IC ها استفاده نمایید که تصویر بایاس کردن آن را در زیر مشاهده می نمایید، شایان ذکر است نوع IC متناسب با تعداد رله ها و ولتاژ و جریان کاری میکرو و رله ها باید با مراجعه به دیتاشیت IC انتخاب گردد.
آموزش کار با رله
همچنین بهتر است جهت جلوگیری از نویزپذیری ،ورودی IC درایور یا به عبارتی پین های خروجی میکروکنترلر pulldown گردند، که مناسبترین راه استفاده از یک مقاومت آرایه ایی با امپدانس ۱۰ کیلواهم میباشد.

روشن کردن رله با نور موبایل

این فیلم رو هم که براتون ضبط کردم رو هم ببینید، با نور موبایل یه رله رو فعال میکنم، که از فوتوسل برا این کار استفاده کردم.

1MB پروژه روشن کردن رله با نور موبایل
0%
00:00  /  00:29

 

دیدن عکس چند نمونه رله به همراه قیمتشون : انواع رله و قیمتش

مطالعه بیشتر :

  1. رله چیست؟
  2. رله از ویکی‌پدیا
  3. دانلود ۲ کتاب در این زمینه
تعداد مطالب : 367 تا
جنگ ما فتح قدس را به همراه خواهد داشت. [ امام خمینی (ره) ]
بقیه جلسات :
این مطلب هیچ طبقه بندی یی ندارد!
ارسال دیدگاه
45
نظرات این مطلب بسته شده است.
  1. مبینا نعمت الهی

    مهمان

    مبینا نعمت الهی

    سلام یه سوال داشتم در میکرو رله های 4 پایه عملکرد و پایه های بوبین یکی هستش؟اگر یکی هست چرا رنگاشون فرق داره مثلا یکیش صورتیه به ال نود میخوره یکیش سبزه به 206 میخوره

  2. اردشیر

    مهمان

    اردشیر

    سلام . خوب هستین ؟؟ ببخشید من یه مداری طراحی کردم که داخلش میخوام با میکرو ، مشخص کنم تلویزیون و بخاری روشن و یا خاموش باشد . من اومدم میکرو رور وصل کردم به یه اپتوکوپلر ، و اپتوکوپلر رو وصل کردم به یه رله 24 ولت دی سی . حالا مشکلی که دارم اینه که اولا به نظر شما این مدار کار میکنه ؟؟ یعنی با 1 و 0 کردن پایه میکرو ، رله روشن و خاموش میشه ؟؟ ببخشید یه سوال دیگه هم داشتم ازتون . من رشته ام کامپیوتره و خیلی از برق سر در نمیارم . مگه برای راه اندازی تلویزیون و بخاری به برق شهر 220 ولت ac نیاز نداریم ؟؟ خب الان من چی کار کنم که رله ولتاژ 220 ac بهم بده ؟؟ یعنی یکی از پایه های خروجی رله رو به چی وص کنم ؟؟ تورو خدا کمکم کنین . با تشکر

    مشاهده پاسخ ها (1)
    • محسن محبی

      مهمان

      محسن محبی

      سلام. درمورد جریان AC که میخواهید ، فرقی با DC نداره. رله یک کلید است ، حالا میخواد سر راه AC قرار بگیره یا DC .سیم مورد نظر رو وارد COM کنید (مثلا نول رو ) و بعد از NO سیم ببرید برای ادامه کار. هر وقت رله وصل بشه ، انگار یک کلید روشن شده و COM به NO وصل میشه.

  3. امیر

    مهمان

    امیر

    مهندس جان سلام و عرض ارادت. خداییش عالیییییییی بود، زنده باد.
    مهندس جان مسئلتون!؟
    من ی ماژول تایمر دارم ک تو مدارش ی رله س. منتهی من جریانی که از خروجی رله ماژول می‌خوام بگیرم بیشتر از جریان رله‌ای هست ک توی این ماژول هستش. آیا می‌تونم ی رله باهاش دوبله کنم؟ ینی پایه‌های هر دو تا رله رو عیناً بهمدیگه متصل کنم تا میزان جریانش بالاتر بره؟
    یا اینکه نه از خروجی رله اصلی ماژول ورودی بدم به ی رله قوی‌تر. آیا همچین چیزی شدنیه؟
    بی‌خود نیست ک قدیمیا گفتن آدمی ک فنی نباشه ی کنتور برق‌و می‌کاره وسط ی مدار 2 سانتی. dash

    مشاهده پاسخ ها (2)
    • مهدی دمیرچیلو

      نویسنده این مطلب

      مهدی دمیرچیلو

      سلام – والا من باشم با ترانزیستور آیسی و اینجور چیزا جریان فوق رو تقویت میکنم – حالا باز تو eca مطرح کن – راه حل های بهتری بهتون میدن.

      • امیر

        مهمان

        امیر

        شما خودتون مقاله‌ای چیزی تو این زمینه ندارین ک بقول خودتون با آی.سی و ترانزیستور این کارو انجام داده باشین (جریانو تقویت کرده باشین) ممنون میشم کمکم کنین.

  4. مجید

    مهمان

    مجید

    سارچین نه ساچرین wacko

    مشاهده پاسخ ها (2)
    • مهدی دمیرچیلو

      نویسنده این مطلب

      مهدی دمیرچیلو

      سارچین به نظر درست تر میاد laugh good اصلاح کردم.

    • Mj

      مهمان

      Mj

      طبق استاندارد مشترک هستند پایه ها یمی در رله های 5 پایه همواره nc و noبه همین شکل هستند؟

  5. حمید

    مهمان

    حمید

    ممنون حاجی hi

  6. سهیل

    مهمان

    سهیل

    خیلی خوبه واقعا ممنونم…مرسی ازتون…

  7. Mr.black

    مهمان

    Mr.black

    سلام ببخشید من ندارو با مقاومت یک کیلو ساختم ولی فقط با اردوینو روشن و خاموش میشه من مدارم به سورت قطع و وصل یک ثانیه ای است ولی وله این جوری نمیشه help help help

    مشاهده پاسخ ها (1)
    • Mr.black

      مهمان

      Mr.black

      صورت اشتباه شد دستم اشتباه خورد wink negative unknw

  8. فرید افشار

    مهمان

    فرید افشار

    با سلام. فوق العاده هستید. من از مطالب شما خیلی استفاده میکنم چون خیلی ساده و کاربردی نگارش میشود.
    من با یک میکرو atmega32 یک تایمر ساختم که زمان را روی یک سون سگمنت کاتد مشترک مالتی پلکسی ۴ رقمی نمایش میدهد و از طرفی ۴ رله ۵ ولتی هم کنترل میکند. ماژول رله ها را اماده خریدم که دارای اپتوکوپلر و دیود هرزگرد هم هستند. برای درایو سون سگمنت ها و رله ها از ای سیul2003استفاده کردم. منبع تغذیه کل مدار هم ۵ ولت سه امپر است. در برخی از مواقع در حین کار وقتی تایمر دارد کار میکند ناگهان رله ها غیرفعال میشود. ولی اگر دوباره کلید مربوطه را بزنم رله ها وصل میشود. مشکل دوم این است که در برخی مواقع سون سگمنت ها روشن و خاموش یا چشمک میزند و بعد از چند ثانیه درست میشود و ادامه زمان را نشان میدهد. البته من پایه ۳۰ و ۳۱و ۳۲ را به جایی وصل نکردم. اگر امکان دارد راهنمایی بفرمایید.

    مشاهده پاسخ ها (1)
    • مهدی دمرچیلو

      نویسنده این مطلب

      مهدی دمرچیلو

      سلام – نمیدونم والا مشکل از چیه.

  9. نسترن

    مهمان

    نسترن

    سلام ممنون بابت مطالب جامعی که منتشر میکنید. پایه com قطعه uln2003 میدونید به چه ولتاژی باید وصل بشه؟دیتاشیتو خوندم چیزی ننوشته بود.
    uln2003 خودش دیودای هرزگردو داره لازمه بازم دیود قرار بدیم؟

    مشاهده پاسخ ها (1)
    • شروین

      مهمان

      شروین

      باید به ولتاژ کاری رله ها متصل بشه مثلا اگر از رله 12 ولتی استفاده کردید باید COM رو به 12 ولت متصل کنید. البته چون مدار در اینجا 5 ولته بهتره از همون رله 5 ولتی استفاده بشه که نیازی به منبع تغذیه جداگانه برای رله ها نباشه.

  10. اکبر

    مهمان

    اکبر

    با سلام.مهندس عزیز از کجا میشه یه کتاب یا مقاله ای پیدا کرد که توش نوشته باشه که بجای مثلا خازن سوخته از چه نوع خازن دیگه ای (منظورم اینه که ولتاژ و ظرفیتش متفاوت باشه یا جنسش متفاوت باشه ولی بجای خازن سوخته شده بشه استفاده کرد)میشه استفاده کرد.

    مشاهده پاسخ ها (1)
    • مهدی دمرچیلو

      نویسنده این مطلب

      مهدی دمرچیلو

      سلام-نمیدونم والا – ولی خب خازن با اون ولتاژ یا ولتاژ بالاتر به با همون ظرفیت بزاری اتفاقی نمیوفته – ولی خب حالت های دیگه رو هم چون تخصصی میشه نمیدونم حقیقتا.
      زیاد تو بحثای آنالوگ سررشته ندارم. sorry

  11. علیرضا آهنی

    مهمان

    علیرضا آهنی

    سلام.
    در خرید رله یک رله ی ۵ ولتی دیدم که کنارش نوشته شده بود بچه میلون
    یعنی چه بجه میلون wacko

    مشاهده پاسخ ها (2)
    • مهدی دمرچیلو

      نویسنده این مطلب

      مهدی دمرچیلو

      سلام-نمیدونم-مشخصاتش رو با بقیه مقایسه کن.

    • مهندس نوران

      مهمان

      مهندس نوران

      میلون اسم ی شرکت تولید رله است که توی بازار ایران شناخته شده است و وقتی میگه بچه میلون منظوزش نمونه کوچک میلونه

  12. رضا

    مهمان

    رضا

    سلام منظورم اینه که می خوام یک لوله آب رو با میکرو کنترل کنم. قطع و وصلشو کنترل کنم
    چطوری این کارو انجام بدم
    ممنون

    مشاهده پاسخ ها (1)
    • مهدی دمرچیلو

      نویسنده این مطلب

      مهدی دمرچیلو

      سلام مجدد – خب میگم باید بری بگردی ببینی سنسوری/چیزی هستش برا این کار – در غیر این صورت باید یکم فسفر بسزونی و ببینی باید چیکار کنی – اول باید یه لوله الکتریکی تو این مایه ها باشه که مثلا با دادن ولتاژ وصل بشه و با ندادن ولتاژ قطع بشه – ببین همچین چیزی رو پیدا میکنی یا نه – تو سنسور های صنعتی بگرد-

  13. رضا

    مهمان

    رضا

    سلام
    من میخوام وقتی به میکرو فرمان میدم یک پیچ بصورت اتومات بسته بشه . پیچ بزرگ هستش. میشه راهنمایی کنید
    با تشکر

    مشاهده پاسخ ها (4)
    • مهدی دمرچیلو

      نویسنده این مطلب

      مهدی دمرچیلو

      سلام-جان؟ پیچ نمدی؟

    • رضا

      مهمان

      رضا

      منظورم اینه که فرض کنید یک لوله اب هست که می خوام با فرمان میکرو بسته بشه و جلوگیری کنه از ورود آب
      ممنون میشم راهنمایی کنید

      • مهدی دمرچیلو

        نویسنده این مطلب

        مهدی دمرچیلو

        این که از چه روشی باید استفقاده کنی برای این کار – چیزی فعلا به ذهنم نمیرسه.

      • مهندس نوران

        مهمان

        مهندس نوران

        سلام.نیاز به ی شیر برقی ۲۳۰ولتی یا شیر برقی ماشبن لباسشویی ،از تعمیرگاهش میتونی بگیری،و یک رله ۵ولتی و یک ایسی uln2003داری که باش میتونی ۸تا رله رو کنترل کنی و یک دیود ۱n4148 معکوس دوسر رله قرار بگیره.

  14. SAMAN

    مهمان

    SAMAN

    سایت عالیه فقط مطالب کمه

  15. حسین

    مهمان

    حسین

    متشکرم از کمکتون

  16. shahab

    مهمان

    shahab

    سایت خیلی خوبیه آقا مهدی. مطالب هم فوقالعاده ان.موفق باشی

  17. sajad

    مهمان

    sajad

    ممنون خیلی کمک کرد!

  18. محمد حسین افخمی فر

    مهمان

    محمد حسین افخمی فر

    آقا مهدی خیلی عالی بود. دستت درد نکنه برادر.

  19. abbasi.a92

    مهمان

    abbasi.a92

    به همین دلیل پرسیدم ببینم اپتوکوپلر توان تحمل 220 ولت کنتاکتور رو داره یا نه؟

  20. abbasi.a92

    مهمان

    abbasi.a92

    متاسفانه رله ای که دارم مشکل داره .
    وقتی یه رله بدون هیچ مداری رو به کنتاکتور وصل می کنم . بدون این که رله عمل کنه کنتاکتور روشن میشه .
    میکرو مشکل نداره فقط این رله اذیت میکنه . اگه اپتوکوپلر رو بعد رله (یعنی بین مسیر رله با کنتاکتور ) قرار بدم درست
    میشه؟

    مشاهده پاسخ ها (2)
    • مهدی دمرچیلو

      نویسنده این مطلب

      مهدی دمرچیلو

      منظورم یانه که بین رله و میکرو باشه….خود رله نویز ایجاد میکنه

    • مهندس نوران

      مهمان

      مهندس نوران

      اگر رله ات ۵پایه یا بیشتر است احتمالا پایه nc ،نرمالی کلوز،رو استفاده کردی که در حالت عادی این پایه به پایه comبسته است.و به پایه no،نرمالی اپن،باز است.کا باید از این پایهnoاستفاده کنی.

  21. abbasi.a92

    مهمان

    abbasi.a92

    ببخشید اپتوکوپلری داریم که ولتاژ 220 با جریان 8 آمپر رو تحمل کنه ؟
    اگه داریم مدلشو میشه بگید؟

    مشاهده پاسخ ها (2)
    • مهدی دمرچیلو

      نویسنده این مطلب

      مهدی دمرچیلو

      واسط بین میکرو و اون دسگاه تولید کننده تویز…..میکرو مگه با ۲۲۰ با جریان ۸ آمپر کار میکنه..؟؟؟…..نه…….بین میکرو و بقیه مدارت بزار تا میکرو نویزی نشه…
      حالا خواستین سرچ کنید شاید روش بهتری پیدا شد
      موفق باشید

    • مهندس نوران

      مهمان

      مهندس نوران

      میتونی اپتو ترایاک استفاده کنی توی سایت های مغازه های جمهوری سرچ کنی پیدا میکنی

  22. abbasi.a92

    مهمان

    abbasi.a92

    سلام خسته نباشید
    راستش من یه مدار تایمر با میکرو واسه کنترل یه کنتاکتور درست کردم که کنتاکتور رو به اندازه زمان تعیین شده روشن نگه داره و بعد خاموش بشه .
    توی تئوری مشکل ندارم ولی وقتی برد رو ساختم و نصب کردم . دیدم دچار نویز شدیدی میشه وبدون این که میکرو بهش فرمان بده خود به خود کنتاکتور روشن میشه .
    اگه میشه کمکم کنید .

    مشاهده پاسخ ها (1)
    • مهدی دمرچیلو

      نویسنده این مطلب

      مهدی دمرچیلو

      سلام
      از اپتوکوپلر میتونی استفاده کنی….
      مطلبش تو سایت هست

  23. مهرداد

    مهمان

    مهرداد

    خیلی عالی، بخصوص فایل پروتئوسش.
    من سه روز لنگ این موضوع بودم که بعضی رله ها تو پروتئوس وصل شدنش نشون داده نمیشه، فک میکردم کار نمیکنه!!!
    بازم دمت گرم bye

  24. ناصر

    مهمان

    ناصر

    آقا دمتون گرم………..مرسی از سایت خوبتون….