به نام خدا
اپتوکوپلر چیست و کاربرد و انواع آن : والا تو این مطلب میخوام یه کم در مورد اپتوکوپلر و این که چی هستش ؛ کاربردش چیه, مدار داخلی اپتوکپلر ، انواع اپتوکپلر و این که اپتوکوپلر چیست رو میخوام بگم و یه پروژه از پروتئوس براتون قرار بدم تا متوجه بشید…..تو نت مطلب در این باره زیاد نیست…ماشالله اکثر سایت ها از هم کپی پیس کردن و حتی چیزی به اون مطلب اضافه یا کم هم نکردند O_o
اپتوکوپلر چیست
اپتوکوپلر (optocoupler) یک قطعه الکترونیکی هستش که به صورت IC تولید میشه.
کار اصلی اپتوکاپلر ایزوله کردن دو نقطه از مدار با استفاده از نور میباشد.(اگه مدار داخلیش رو ببینی منظور از نور رو متوجه میشی)
حالا ایزوله کردن یعنی چیه؟؟
لپ کلوم>>>>اتصال دو نقطه از مدار بدون استفاده از سیم….در اینجا به جای سیم از نور استفاده کردیم (الله اکبر ^_^) که اپتوکوپلر این کار رو انجام میده…..
کاربرد اپتوکوپلر
به عنوان مثال اگر بخوایم از طریق میکرو مستقیما به موتوری فرمان بدیم یا رله ای را فعال کنیم (یا هر قطعه مشابه دیگر) ممکنه عملکرد موتور (رله) باعث ایجاد نویز شده و بر روی عملکرد میکرو تاثیر بزاره و باعث اختلال در سیستم بشه.>>>برای جلوگیری از این کار ما میایم و از اپتوکوپلر استفاه میکنیم.
مثلا از اپتوکوپلر برای حفاظت بخشی از مدار در برابر ولتاژ برگشتی از بخش قدرت استفاده میکنیم یعنی به وسیله این IC میتونیم به راحتی بخش فرمان را که دارای ولتاژ کمی است از بخش قدرت که ولتاژ زیاد است جدا کنیم و فرمان را بصورت نوری ارسال کنیم که به این المان میگن اپتی کوپلر نوری .اگر هم ولتاژ در بخش قدرت زیاد باشد دیگر به آیسی ما صدمه نمیزند……
مدار داخلی اپتوکوپلر
این IC از ۲ بخش تشکیل شده : فرستنده نوری که معمولا یک دیود ناشر نور میباشد(LED) و بخش گیرنده نوری که میتواند یک فتوترانزیستور(یا یه گیت نند یا….) و بین این دو بخش هیچ جریان الکتریکی وجود نداره و کاملا مجزا از همدیگه هستن و تنها نور قابل انتقال هستش.
توجه : البته شکل بالا مدار داخلی ساده ترین اپتوکپلر هستش…..ولی در کل مدار داخلی همه اپتوکپلر ها یه چیز تو مایه های عکس بالا هستش مثلا ممکنه به جای ترانزیستور یه گیت NAND یه یه چیز دیگه بزارن ولی در هر صورت فرم کلی اپتوکپلر همینه (چه قدر اپتوکپلر رو تکرار کردم ^_^)
نحوه کار اپتوکپلر
لپ کلوم این میشه که اگه (در عکس بالا) بین پایه های ۱ و ۲ جریان برقرار باشه(یعنی پایه ۱ به VCC و پایه ۲ به GND وصل بشه) اون وقت جریان میتونه از پایه ۳ به سمت ۴ بره….یعنی بین پایه ۳و۴ اتصال برقرار میشه…..یه جورایی هم میشه گفت که این IC یه جور کلید قطع و وصل هستش….پروژه ای که ته مطلب گزاشتم رو ببینید بهتر متوجه میشید تا اینجا بخوام داستان بگم O_o
انواع اپتوکوپلر
اپتوکوپلر ترانزیستوری : این قطعه از یک led و یک ترانزیستور نوری تشکیل شده است.
اپتوکوپلر با گیت NAND : به جای ترانزیستور از گیت NAND استفاده کرده.
اپتوکوپلر دارلینگتون : دراین قطعه به جای ترانزیستور یک جفت دارلینگتون در مدار قرار دارد.
اپتوکوپلر دیاک : از این قطعه برای تریگر کردن ترایاک استفاده می شود.
آموزش کار با اپتوکوپلر
والا من نمیخوام این بخش رو توضیح بدم…لینکی که در زیر میزارم قشنگ توضیح داده…..
اپتوکوپلر چیست؟؟؟
توجه : فقط اینو بگم که زیاد به پروتئوس اهمیت ندید…مشکلات زیادی داره…مثلا خیل از اپتوکوپلر ها رو تو کتابخونش نداره و تو شبیه سازی و اجرا هم مشکلاتی داره….سعی کنید در عمل مدار رو ببندید….مثلا مداری که من در زیر بستم (عملی بستم و نه در پروتئوس) قشنگ کار میکنه ولی در پروتئوس اصلا این قطعه وجود نداره و قطعه مشابه این هم درست کار نمیکنه که بخوام ازش استفاده کنم.
من مدار بالا رو بستم…ولی چون اتصالات خوب معلوم نیست در پروتئوس براتون رسم میکنم تا قشنگ متوجه بشد….فقط اینو بگم که این مدار در پروتئوس کار نمیکنه(ولی در عمل کار میکنه) و برای این در پروتئوس رسم میکنم تا متوجه اتصالات مدار بشید……>>>>(بعدا نیایید بگید چرا مدار تو پروتئوس کار نمیکنه و از این جور حرفا ^_^)
توجه۱ : اول کار حواستون باشه که اپتوکپلر داغ نکنه(چون ممکنه اشتباهاتی انجام بدید)….اگه دیدید داره داغ میشه سری سیم تغزیه رو ازش جدا کنید.
توجه۲ : VCC2 همون باتری کتابی هستش…..و VCC1 منبع ولتاژ متغییر—–اگه منبع ولتاژ متغییر ندارید میتونید از پتانسومتر و تقسیم ولتاژ استفاده کنید.
توجه ۳ : در مدار بالا به یان خاطر ۴ تا LED گزاشتم که ولتاژبینشون تقسیم بشه ……ولتاژ باتری کتابی رو ۸ بگیرید….و تقسیم بر ۴ کنید…به هر LED دو ولت میرسه
پروژه AVR و اپتوکوپلر
این از مدار پروژه تو پروتئوس
که تو این پروژه AVR یه موتور و رله رو فعال میکنیم بدون آن که اتصالی بینون باشه و بدون وجود عوامل مزاحم(نویز-جریان برگشتی و…)
اینم از کد های پروژه
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | #include <mega16.h> void main(void) { DDRA=0xff; DDRD=0x00; while(1) { PORTA=PIND; } } |
دانلود پروژه این مطلب + یه پروژه برا تست
مطالعه بیشتر
روش تست سلامت اپتوکپلر
Opto Coupler
Optocoupler Tutorial
Circuit Options Explore Issues, Solutions For Relay Drivers
مهمان
مهندس سلام،عالی بود،ممنونم،یک سوال هم دارم،لطفا بفرمائید به جای اپتو کوپلرpc17l1 از چه شماره دیگری میتونیم استفاده کنیم،متشکرم.
مهمان
آره میتونی از همین مدار استفاده کنی
مهمان
سلام ، خسته نباشید ، من یه اسپیکر بلوتوثی ساختم ولی چون برای امپیلی و مژول پولوتوث از یه منبع ولتاز استفاده کردم ، ماژول بلوتوث به روی مدار نویز میندازه و زمانی که به هر کدوم یه منبع جدا وصل میکنم نویز از بین میره ، چگونه میتونم با یه منبع یه اسبیکر بدون نویز درست بکونم ، ایا با اپتو کوپلر میشه ، لطفا اگه میشه مدارشو بهم یاد بدین چو علان چند ماه هیچ پیشرفتی در برطرف کردن نویز نداشتم . باتشکر از شما دوست عزیزم ،سپاس
مهمان
سلام. برای ایزوله کردن یک نود در کن باس چه مداری پیشنهاد می کنید؟ اگه دو خط H , L در این پروتکل به هم اتصال کوتاه بشن مشکل پیش میاد پس باید راهی باشه تا در فواصل مختلف این باس، ایزولاسیون انجام بشه تا فقط بخشی از شبکه مختل بشه نه تمام اون و با مانیتورینگی که انجام میشه می فهمیم که کدوم نودها از مدار خارج شدن. چون این پروتکل رو میشه به صورت لو(حلقه) بست و از دو طرف می تونیم ارتباط داشته باشیم. اما با این اپتوکوپلر نمیشه.
مهمان
با سلام با تشکر از سایت خوب شما چیزهای زیادی از سایت شما یاد گرفتم
ممنونم و موفق باشید
مهمان
ممنون از توضیحاتتون. تو خیلی از مدارات در اینترنت دیدم که برای راه اندازی موتور یا رله بعد از اپتوکوپلر ترانزیستور هم میزارن. آیا جریان عبوری از اپتو کوپلر جوابگوی رله نیست؟
مهمان
خدا مادر و پدرت و بیامرزه ساده و روان توضیح دادی بیچاره شدم از بس اینترنت و گشتم چرت و پرت نوشته بود توی سه ثانیه مطلب رو گرفتم ممنون.
مهمان
احسنت. مطلب قابل استفاده ای بود. خدا خیرتون بده
متشکرم
مهمان
عاللللللییییییی بودد
مهمان
ممنون از مطلب مفیدتون،موفق باشید
مهمان
عالی
دمتگرم واقعا
تا حدودی تعمیرات برد انجام میدم البته فقط بردهایی که در حیطه کار خودم هستش و تجربی یاد گرفتم بخوام مطالب علمی رو یاد بگیرم دقیقا باید چیکار کنم اگر راهنمایی بفرمایی ممنون میشم
مهمان
دستت دردنکنه خیلی خوب بود،من میددونستم فراموش کرده بودم،درضمن قلمت هم خیلی جالبه،ندیده بودم الکترونیک روفکاهی توضیح بدن😂بازم ممنون.موفق باشی.
مهمان
عرض سلام و خسته نباشید. یکجایی در مسئله تایمر گیر افتادم . اگر ممکن هست کمک کنید. با آی سی 555 و دو آی سی 4026 یک شمارنده دو رقمی ساختم . شمارش ها اختلال دارند یعنی سر وقتش نشده، با هر روشن و خاموش شدن مدار دیگر خواه لامپ اتاق و یا یخچال و غیره شمارنده یک شماره میندازه. اگر میتونید کمک کنید ممنون
مهمان
مهندس دمت گرم خیلی خوب توضیح دادی من که سریع مطلب رو گرفتم. خدا خیرت بده خسته نباشی
مهمان
سلام و خسته نباشید

من واسه پروژه یکی از دروس دانشگاه یه پروژه کنترل دما برداشتم برای خنک کردن دما یه فن دارم وقتی فن و وصل میکنم به pwm ولتاژ که روی 100% 5 ولت هست میاد روی 2.6 ولت ، توی یک جایی پرسیدم فقط بهم مدل ایسی دادن سرچ کردم دیدم یه اپتوکوپلر هست منم که تا حالا اسمشو نشنیدم
سوالم اینه که اگه من از اپتوکوپلر برای pwm استفاده کنم مشکل افت ولتاژم حل میشه ؟
مهمان
لطفا حداقل پاسخ بدید اگه نمیتونید کمک کنید چون هی صفحه رو رفرش میکنم 😐
مهمان
سلام
ربطی به ابتو نداره
مهمان
سلام خسته نباشی ممنون بابت راهنمایی هاتون
لطفا اگه میشه کمی رسمی تر توضیح بدین
مرسی
مهمان
سلام.ممنون از اطلاعات ارزندتون.
فقط این قطعه رنج ولتاز کاریش چنده.منظورم ولتاز راه اندازی یا همون ورودی.ممنون
نویسنده این مطلب
سلام.به دیتاشیت آیسی مد نظرت مراجعه کن.
مهمان
سلام اپتوکوپلر pc817 یا مشابهش رو توی کدوم مدار میتونم پیدا کنم…الان بهش نیاز دارم توی شهر نیست و متاسفانه بدلیل بارندگی تردد منطقه ما سخت شده…. چندتا برد کامپیوتذ و ویدئو سی دی و مانیتور ال جی و……. دارم
مهمان
ببخشید من یه ترموستات با آردوینو ساختم و رله رو با یه ترانزیستور به آردوینو متصل کردم ولی هر از گاهی آردوینو هنگ میکنه به نظرتون اگه از اپتو کوپلر استفاده کنم این مشکل بر طرف میشه یا نه
نویسنده این مطلب
برا بحث ایزوله کردن پایه های های میکرو از محیط خارج, اپتو گزینه خوبیه.
از تایمر واچ داگ هم میتونی استفاده کنی