نمایش/عدم نمایش سایدبار
رفتن به بالای صفحه
أَللّهُمَّ ارْزُقْنی شَفاعَةَ الْحُسَیْنِ یَومَ الْوُرُودِ
محسن

آموزش کشیدن مدار چاپی-۲

150

به نام خدا : آموزش کشیدن مدار چاپی-۲ : اصطلاحات مراکز چاپ؛ توی قسمت قبلی در مورد کلیات براتون صحبت کردم و یه سری قصه گفتم.

در راستای تکمیل اونا هم باید بگم که دوستمون مهدی هم داره پروتئوس رو یاد میده و این هم نشون میده که هنوز از این نرم افزار استفاده میشه. اما به شخصه معتقدم هیچ نرم افزاری کامل نیس، پس من برای شبیه سازی از پروتئوس استفاده می کنم، برای کشیدن مدار چاپی از آلتیوم استفاده می کنم، برای شبیه سازی FPGA و برنامه نویسی ان از نرم افزارایی مثل ISE و Modelsim و … استفاده می کنم. پس سلیقه ای هستش استفاده از هر نرم افزار برای مدار چاپی. بنابر حرفای پست قبلیم من میرم سراغ آلتیوم.
در مورد نحوه تبدیل فایل پروتئوس به پروتل هم می تونید تو این سایت ببینید : www.fakpcb.com

(با مطلب مقابل رو ببینید : آموزش جامع طراحی PCB با پروتئوس جلسه۱ )

برای دانلود نرم افزار آلتیوم هم می تونید برید سایت P30download.com که خیلی سایت خوبیه. مراحل نصب هم توضیح داده شده. اگر توی نصب مشکل داشتید بپرسید تا بهتون بگم.

خب حالا که این نرم افزار نصبه و می خواهید ازش استفاده کنید باید یک سری اصطلاحات رو در مورد مدار چاپی و آلتیوم بدونید.
شما وقتی میخواهید مدارتون رو بدید جایی برای چاپ چند تا سوال اززتون می پرسند که باید اونارو بلد باشید.
– تعداد لایه های مدار : وقتی شما مدارتون رو می کشید یا روی یک سمت برد همه اتصالات و قطعات رو میزارید که بهش میگند برد یک رو. اگر هر دو طرف اتصالات و قطعه داشته باشید باید بردتون رو دولایه بزنید. هزینه برد یک رو از دو رو پایین تره و تقریبا نصفش هستش. توی تولید انبوه اگر بشه مداری رو تک لایه کشید، کلی توی هزینه و سود نهایی فایده براتون خواهد داشت. برای همین میان و از جامپر استفاده می کنند.
یک حالت دیگه هم هست که بهش میکند متالیزه. این حالت قیمتش بیشتر از دو رو معمولی هست اما دو برابر نیست. تو ایران و البته تو کارای متداول همین سه حالت هست. البته مدار های چند لایه هست که هزینه اش بالاتره، داخل ایران چاپ نمیشه و در نهایت هم باید بگم کشیدن این بردا تخصص می خواد که من ندارم بهتون یاد بدم !!!!
ابعاد برد : که بر حسب میلی متر یا سانتی متر هستش
نوع فیبر : خیلی مهم نیست و اگر نوع و ضخامت خاصی مدنظرتون نیست ازش تو سفارشتون حرفی نزنید.
قیمت چاپ : برای هر سانتی متر مربع (۱ در ۱ سانتی متر) توی ارزون ترین حالت برای برد متالیزه تو تهران ۱۳۵ تومان هستش. برد یک رو رو نمیدونم اما فکر کنم بشه ۵۰ تا ۶۰ تومان. برد دو رو معمولی هم بین ۹۰ تا ۱۱۰ تمان باشه.

– وقتی مدار چاپ میشه :  یعنی مسیر اتصالات و قطعات رو چاپ می کنند، برای دوام بیشتر برد والبته جلوگیری از اتصالات ناگهانی برد، میان و روش یک ماده ای رو می چسبووند که بهش میگن چاپ سبز. این اصطلاحه و شما می تونی بگی براتون چاپ رو آبی، قرمز، سیاه بزنه. هزینه این امکان حداقل ۲۵ هزار تومان برای هر طرف برد هست. یعنی اگر رو زیر برد رو چاپ بزنید میشه ۵۰ هزار تومان حداقل. برای کارهای ساده و دم دستی این کار نیاز نیست اما برای پروژه های درست و حرفه ای که برامشتر درست می کنید بهتره انجام بدید.

– بعد از اینکه برد چاپ شد : بعد از اینکه برد چاپ شد و شما میخواستید قطعات رو روی اون مونتاژ بزنید باید بدونید هر قطعه کجاست. اگر بردتون جمع و جور باشه، می تونید راحت قطعه رو بزارید جاش. اما وقتی قطعات زیاد هستند یا مدارتون پیچیدست، یا می خواهدی بدید جای دیگه براتون مونتاژ کنند باید اسم هر قطعه کنارش روی مدار چاپ بشه، که به این کار میگن چاپ راهنما. قیمت چاپ راهنما روی هر طرف مثل قیمت چاپ رنگی هستش. یعنی حداقل ۲۵ هزار تومان. رنگ چاپ راهنما می مونه سفید یا زرد رنگ باشه که بنار بر رنگ چاپ مدار و سلیقه خودتون انتخاب میشه.

سوراخ ها : شما مدارتون یک سری سوراخ داره که یا پایه قطعات هستش و یا ویا هستش. بعضی از شرکت ها هزینه ای رو بابت سراخ کاری می گیرند و بعضی دیگه هم نمی گیرند. دیگه مونده به جایی که میدید چاپ و انصاف طرف. هزینه اش هم بالاتر از ۱۰ هزار تومان هستش.

شکل برد :  اگر بردتون شکل خاصی داشته باشه، مثلا ستاره ای باشه یا یک تیکه اضافی داشته باشه یک هزینه اضافی هم ازتون می گیند که بهش میگن میگند هزینه برش کاری . اگر این برش کاری دستی باشه هزینه اش کمتر و اگر با دستگاه باشه شما باید حدااقل ۲۵ هزار تومان بدید.

تعداد بالا و نمونه : وقتی شما برد رو میدید چاپ، ازتون تعداد میخوان، اگر می خواهید از مدارتون زیر ۱۰ تا چاپ بشه (یعنی زیر ۱۰۰ در ۱۰۰) بهش میگن نمونه. (البته به یک مدار تنها برای چاپ هم نمونه میگند). فرق نمونه با تعداد تو قیمتشه. یعنی توی تعداد قیمت خیلی میاد پایین. تعداد هم منظور تولید انبوه هستش.

توجه۱ : در نهایت باید بگم که وقتی مدار میدید برای چاپ اگر ابعادش از ۱۰ در ۱۰ سانتی متر کمتر باشه، پول ۱۰ در ۱۰ رو ازتون می گیرند. البته هستند بعضی جاها که محدودیت ۶ در ۶ دارند. چاپ های تک رو، دو رو و متالیزه رو دو روزه تحویل میدند اگر شما یک روزه بخواهید باید هزینه ای اضافی بدید که معمولا ۵۰ درصد مبلغ کل تو حالت عادی هستش.
توجه۲ : به خاطر نکاتی که گفتم هستش که میگند تو مرحله کشیدن PCB دقت کنید، چون اگر دقت نکنید باید هزینه دوباره برای مدارتون بدید. البته اگر در حد چند تا مسیر اشتباه باشه، میشه با کاتر اونارو قطعه کرد یا با سیم (یا پایه مقاومت و دیود) مسیر ها رو به هم وصل کرد. این کار برای نمونه خوبه اما برای کارهای انبوه و حرفه ای غیر قابل قبوله.

این بود قصه مراکز چاپ وکلیاتی که باید در مورد نحوه سفارش، اصطلاحات مرحله سفارش و از همه مهم تر قیمت بدونید. پس با دونستن این مطالبی که گفتم آمده بشید برای قسمت های بعدی.

پس با من همراه بشید.

درباره : 
تعداد مطالب : 4 تا
من دريافته ام كه ايده هاي بزرگ هنگامي به ذهن راه مي يابند كه اراده كنيم چنين ايده هايي را داشته باشيم. چارلي چاپلين
ارسال دیدگاه
13
نظرات این مطلب بسته شده است.
  1. مهدی

    مهمان

    مهدی

    ممنون از وقتی که میذاری

  2. پویا

    مهمان

    پویا

    پس این قسمت بعدی کی شروع میشه ؟؟؟

  3. Hodrin

    مهمان

    Hodrin

    سلام
    اسم نوع اون کاغذی که توشکل هست چیه؟
    همون که رنگش آبیه!!!

  4. احمد

    مهمان

    احمد

    سلام
    من اگه بخوام pcb دو رو درست کنم در دو طرف هم قطعه بزارم چی کار کنم

  5. mohammad

    مهمان

    mohammad

    سلام
    آقا محسن اگر میشه لطف کن و مطالب تکراری که در فیلم سایت مکتبخونه هست رو دیگه تکرار نکنید خیلی خوب میشه
    http://maktabkhooneh.org/course?course=protel980

    مشاهده پاسخ ها (1)
    • محسن

      نویسنده این مطلب

      محسن

      هر چی میگم تجربه خودم هستش.
      هدف اصلی من جبران کاستی جاهای دیگه نیست، اینه که شما بدونید چطور باید PCB کشید. از اول تا آخر رو یاد بگیرید و مطالب رو سعی می کنم کامل بگم تا بعدا کسی اذیت نشه.

  6. kazem

    مهمان

    kazem

    salam
    dameton garm ,kheyli ba maramin

  7. faride hezare

    مهمان

    faride hezare

    سلام
    خدا قووووت….

  8. abbasi.a92

    مهمان

    abbasi.a92

    سلام خسته نباشید .
    خیلی ممنون از آموزش خوبتون .
    منتظر قسمت بعدی هستم.

  9. مجید

    مهمان

    مجید

    سلام
    آقا محسن دمت گرم واقعا عالی بود good
    این متالیزه چیه؟ چه فرقی با این برد های معمولی داره؟

    مشاهده پاسخ ها (3)
    • محسن

      نویسنده این مطلب

      محسن

      خواهش می کنم.
      فرقشون اینه که توی حالت متالیزه دو طرف برد از طریق سوراخ های روی برد به هم وصل هستند.
      توضیح بهترش رو توی پست های بعدی میدم.

      • مهدی دمرچیلو

        مدیر سایت

        مهدی دمرچیلو

        محسن میگم یه سوال؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
        فرق بین via و pad چیه؟؟؟؟؟؟
        این طور که معلومه via برا اتصال دو طرف برد به هم(یا یه لایه از برد به لایه مورد نظر) هستش
        و
        pad برا پایه های قطعات هستش
        حالا سوالم اینه که : این طوری via و pad جفتشون کارشون یکی هستش دیگه….فرقی با هم ندارن که………چون هر دوشون ۲ طرف برد رو بهم وصل میکنه…..
        در برد ها جفتشون کارشون یکی هستش مگه نه؟؟؟؟؟؟؟
        یا این که شرکت ها pad ها رو متالیزه نمیکنن یا این که pad ها فقط در زیر برد مسیر مسی دارن و در روی برد مسیر مسی ندارن(برد ۲ لایه) لذا برا استفاده از اتصال دو لایه به هم استفاده نمیشن و از via استفاده میشه……………..درست گفتم؟؟؟؟؟

        • محسن

          نویسنده این مطلب

          محسن

          اگر اجازه بدی فرق اینا رو توی قسمت بعد میگم. چون که اینا اصطلاحات مربوط به نرم افزار آلتیوم هستند.